Aký bol pre RAMAGU rok 2016? Píše Simona Marhefková

od | dec 20, 2016 | Aktuálne

O chvíľu tu máme koniec roka, blížia sa Vianoce a práve v tento čas si najviac spomíname na všetky zážitky, úspechy, skúsenosti a rôzne udalosti pomaly sa končiaceho roka 2016. Nie je tomu inak ani u nás v RAMAGU a preto sme listovali v diároch a tak vytvorili sumár všetkých našich aktivít za rok 2016. RAMAGU sa pripravuje na otvorenie Ateliéru v priebehu budúceho roku, no nezaháľali sme ani v príprave rôznych podujatí, nácviku nových hier, či neustáleho zlepšovania seba samých. V krátkosti Vám teda ponúkame sumár našich aktivít za tento rok.

Divadlo RAMAGU sa predstavilo nie len v Zamagurí, ale aj mimo regiónu, v rôznych obciach a mestách ako Budmerice, Šuňava, Levoča, Stará Ľubovňa, Kokava nad Rimavicou, Výborná, Kamienka, Ždiar, Nová Lesná, Rakúsy, Hniezdne, Kežmarok. Aj tento rok sme sa zúčastnili okresnej prehliadky neprofesionálneho divadla v Šuňave, kde sme s hrou Antigona v New Yourku obsadili 1. miesto a postúpili sme tak na krajskú prehliadku do Levoče. V Levoči sa naša hra porote páčila, udelila nám 1. miesto, no žiaľ bez postupu na celoslovenské kolo. Bez ohľadu nato sa však Antigona v New Yourku ujala a predstavuje tak spolu s hrou Matka od Jozefa Gregora Tajovského najúspešnejšie predstavenia sezóny. Samozrejme sme nezabudli ani na najmenších, ktorým sme spríjemnili voľné chvíle predstaveniami ako Polepetko, Goralské rozprávky, či novou hrou Červená Čiapočka, ktoré sme detičkám hrali najmä počas obecných slávnostní v rôznych obciach Zamaguria. V lete sme každý piatok, sobotu a nedeľu trávili v Červenom Kláštore v rámci druhého ročníka Kláštorného kultúrneho leta. Počas dvoch mesiacov si tak Zamagurčania a turisti mohli vychutnať 9 videoprodukcií pod holým nebom, 5 divadelných predstavení a 2 koncerty. Samozrejme sa okrem nášho divadla predstavili aj iné divadelné a hudobné zoskupenia z rôznych kútov Slovenska. Na základe dobrých ohlasov z Kláštorného kultúrneho leta sme sa vybrali s dataprojektorom, plátnom a filmami ako Pásla kone na betóne či Pacho, hybský zbojník aj do obcí Kamienka a Ždiar. V mesiaci október sme chceli potešiť aj seniorov, ktorým obce a mestá v rámci mesiaca úcty k starším pripravili milé pohostenia. Pri tejto príležitosti sme si pripravili pásmo „Guroľské pošodky“, ktoré sme odohrali v goralčine a tak sme si spolu so starkými z Matiašoviec, Zálesia, Reľova a Rakús zaspomínali na ich mladé časy. Tento projekt nás inšpiroval aj k nadviazaniu spolupráce s penziónom Antiqua Villa v Spišskej Starej Vsi, kde sme sa v jeho historickej pivnici predviedli s „Kabaretom u mešťana“. Toto predstavenie zožalo úspech a veríme, že sa s ním ešte niekedy predstavíme. Nesmieme však zabudnúť na peknú spoluprácu s expozíciou liehovarníctva Nestville v Hniezdnom, kde už tretí rok pripravujeme pre deti a dospelých interaktívne prehliadky. Tento rok v máji, v rámci podujatia „Rozprávkovo“, herci divadla hľadali v expozícii neposlušné deti počas pásma „Ako čert hľadal hriešnika“, v novembri počas Hallowenu vyrozprávali návštevníkom „Legendu o krčmárovej dcére“ a 9 dní v decembri prežívajú čarovnú rozprávku Vianoc a to v postavách Mrázika, Nastenky, Marfuše, Ivana, ježibaby a zbojníka. December je pre divadlo naozaj krásny mesiac, pretože okrem iných aktivít môžeme potešiť najmenších práve na Mikuláša. Neposední škriatkovia spolu s čertom a Mikulášom tak potešili nejedno dieťa, a radosť a milý úsmev detí, ale aj ich rodičov je pre nás  najväčšou motiváciou do ďalšej práce.

Ďakujeme priatelia! Ste tými, pre ktorých to všetko robíme. Veríme, že sa čoskoro uvidíme v našich priestoroch a že nám zachováte Vašu priazeň! Šťastné a veselé Vianoce milí Zamagurčania!

A ozaj, 23. decembra sa na Vás tešíme!