Osturňa sa v poslednom období zmieta v škandáloch, ktoré žiaľ neustávajú, ale prehlbujú sa a ich počet narastá. O nedávnom podivuhodnom zasadnutí urbáru, na ktorom malo dôjsť k registrácii mŕtvych duší, falšovaniu splnomocnení pre zastupovanie vo veciach urbáru a k odvolávaniu predošlého vedenia, sme vás informovali v minulých číslach Zamagurských novín. Okresný súd vydal rozsudok a uznal žalobcom ich pocit z nezákonného chovania skupiny, ktorá mala očividne záujem zmocniť sa podivuhodným spôsobom väčšiny hlasov a tak aj urbáru. Kauza je stále otvorená, pretože obžalovaní sa rozhodli, že využijú svoje právo odvolať sa. Akoby toho nebolo na túto malú dedinku málo, záujmové skupiny, ktoré hodlajú strmhlav bojovať o moc v tejto obci, obkolesenej obrovským lesným bohatstvom, pravdepodobne opäť úradovali. Nedá sa vylúčiť, že voľby v Osturni mohli byť zmanipulované. Do obce sa malo tesne pred voľbami prihlásiť na trvalý pobyt viac ako 20 ľudí.

Štatistika nepustí

Keďže v Zamagurských novinách robievame každý rok štatistiku, ktorá zohľadňuje počet ľudí, ktorí sa v jednotlivých obciach narodili, zomreli, prihlásili sa k pobytu, či odhlásili, pozreli sme sa na to, ako to bolo v Osturni za posledné tri roky. Za toto trojročné obdobie, teda za 36 mesiacov sa do tejto obce prihlásilo podľa našej štatistiky na pobyt celkom 11 ľudí. Ide teda priemerne o tri a pol človeka, ktorý sa do obce ročne prihlási. Pred voľbami sa však stala Osturňa zrejme mimoriadne príťažlivou a jej nádhere a vymoženostiam nedokázalo odolať viac ako dvadsať ľudí. Osturňa tak zažíva obrovský boom a historický nárast obyvateľstva, k akému štatisticky dochádza v danej obci súhrne za šesť rokov. Tentokrát však Osturňa rúca historické čísla v priebehu niekoľkých dní. Moja skromná novinárska otázka znie: Čím je obec zrazu tak atraktívna, že sa dav viac ako dvadsiatich ľudí z ničoho nič rozhodne, že práve toto je to pravé miesto pre ich život? Alebo sa trvalý pobyt mení hocikedy a hocijako? Nuž, ja osobne som túto skutočnosť okúsil len raz, a to, keď som sa oženil a presťahoval som sa so svojou manželkou do nášho súčasného bývania. Prišlo mi to vtedy také logické – zmeniť si trvalý pobyt. Motivácie a logika ľudí – to sú však veci veľmi subjektívne.

Čo stojí v zápisnici o trestnom konaní?

Nasledujúce informácie uvádzame priamo na základe zápisnice. Upozorňujeme čitateľa, že ide o záznam výpovede pani Simony L., ktorá sa pre dojem z nezákonného konania rozhodla vypovedať v kontexte nasledovných riadkov. Pani Simona bola v septembri ustanovená za členku volebnej komisie v Osturni, spoločne s ďalšími ľuďmi. Voľby sa konali dňa 10. 11. 2018, no pani Simona prišla do volebnej miestnosti v Osturni o deň skôr. Volebnú miestnosť mali spoločne prebrať a pripraviť k voľbám. V čase 16:45 vyzvala pani Simona súčasnú starostku obce a zároveň jednu z kandidátov na post starostu, aby predložila menný zoznam voličov, na základe ktorého chcela pani Simona kontrolovať potrebný počet obálok. Pani starostka údajne odpovedala, že menný zoznam má byť daný hodinu pred voľbami, vzhľadom na možné prihlásenia cudzincov, ktorí by tak mali byť do zoznamu riadne zapísaní. Po zapečatení volebnej miestnosti odchádzala podľa zápisnice pani Simona aj s ďalšími členmi komisie z budovy, no všimla si, že svetlo v miestnostiach úradu stále svieti. V tejto súvislosti pani Simona v zápisnici uvádza, že už 15. 11. 2014 podali podnet na Okresný súd v Kežmarku, pre podozrenie z manipulácie volebných lístkov. Ďalej uvádza, že záležitosť z pred štyroch rokov zobrala na seba pracovníčka Gabriela P. z okresného úradu, ktorá si údajne priznala pochybenie, ale za tento skutok odsúdená nebola. Pani Simona v zápisnici uvádza informáciu zo svojho nemenovaného zdroja, že manipuláciu s volebnými hlasmi v prospech jednej z kandidátov v tejto obci mal mať na svedomí manžel kandidátky, ktorý podľa nej svojim vplyvom v poľovníckom združení mal vyzývať jeho členov, aby sa v prípade, ak nie sú občanmi Osturne, prihlásili na trvalý pobyt do tejto obce, z čoho očakával podporu pre svoju manželku. Takto svoje postrehy opisuje v zápisnici pani Simona, ktorá skončila výpoveď o 20:35, večer pred voľbami. Výpoveď bola zaznamenaná na policajnej stanici v Spišskej Starej Vsi.

Deň po voľbách – Osturňa v RTVS

Jedenásteho novembra vedelo o Osturni celé Slovensko. RTVS priniesla reportáž o zaujímavých okolnostiach volieb v Osturni. Vtedy už bolo známe, že staronová starostka obce zvíťazila vo voľbách o 25 hlasov. V reportáži odznelo, že v obci sa nedarí zastaviť pozvoľný pokles obyvateľov, no počas volieb bol počet oprávnených voličov takmer totožný s počtom obyvateľov v deň vyhlásenia volieb v júli. Kým v júli, keď boli voľby vyhlásené, mala obec 291 obyvateľov, vrátané osôb, ktoré ešte nedovŕšili vek 18 rokov, v deň volieb bolo oprávnených voličov 289, ak k tomu prirátame neplnoleté osoby, je evidentné, že počet obyvateľov mohol náhle vzrásť takmer o 10%. Michal Kaliňák, hovorca Združenia miest a obci Slovenska, danú skutočnosť pre RTVS komentoval nasledovne: „Každý enormný nárast počtu obyvateľov v období tesne pred voľbami, asi nesignalizuje, že táto obec je tak zaujímavá, aby sa do nej tesne pred voľbami hlásili ľudia. V minulosti sa už stalo práve to, že bol preukázaný akýsi špekulatívny rozmer takéhoto voličského správania, čo viedlo až k zrušeniu volieb a vyhláseniu nových.“

Dva dni po voľbách – podnet na prešetrenie podozrenia z porušovania zákona o zbraniach a strelive

Pani Simona vnímala celý problém pomerne komplexne a dva dni po voľbách podala podnet na Okresné riaditeľstvo policajného zboru v Kežmarku, v ktorom popisuje, že niektorí členovia Poľovníckeho združenia Bystrá sa v čase pred voľbami prihlásili na pobyt do Osturne, no mohli pozabudnúť na nahlásenie zmien v súvislosti so zmenou trvalého pobytu, čo by znamenalo komplikáciu vo vzťahu k zákonu o zbraniach a strelive. Pani Simona uvádza občanov Spišských Hanušoviec, obce Kurima, Veľkej Frankovej a ďalších, ktorí pred voľbami menili svoj trvalý pobyt. Pani Simona žiadala, aby bola preverená skutočnosť, či dané osoby splnili povinnosť vyplývajúcu z uvedeného zákona, a teda či oznámili OR PZ KK odd. zbraní a streliva zmenu trvalého pobytu a či sa nimi držané zbrane nachádzajú na adrese ich nového trvalého pobytu.

Pár otázok na záver  

Ak sa dokáže pravdivosť záverov a konštatovaní pani Simony L., akú motiváciu má poľovnícke združenie k tomu, aby zásadne ovplyvňovalo v obci nielen chod urbáru, ale aj samotnej obce? O čo môže ísť v takejto malej obci s obrovským lesným bohatstvom, ak sa určité záujmové skupiny tak vehementne snažia držať opraty miestnych inštitúcií v rukách aj za cenu súdnych konaní a očividných sporov? Dá sa predpokladať, že ak by do obce neboli prihlásení noví občania, súčasná starostka by voľby prehrala a kormidlo obce by tak prišlo do nových rúk? Dá sa vedenie daných inštitúcií v Osturni, vrátane obecného úradu, po niekoľkých škandáloch a súdnych sporoch aj naďalej považovať za dôveryhodné?

Záver

Celý prípad a podozrenie z manipulácie volieb asi desať dní po voľbách putoval na Ústavný súd. Obec, jej inštitúcie a obyvatelia majú tak momentálne v súdnom konaní niekoľko prípadov. Nad Osturňou sa zatiahol desivý mrak a malebná obec Zamaguria žiaľ v posledných mesiacoch nesie poľutovania hodnú situáciu. O týchto nemalých kauzách vás budeme naďalej informovať.

lum