V RAMAGU znela opera – hlavnými postavami boli Zamagurčanky

od | sep 5, 2021 | Aktuálne

Opera je žáner, ktorý je ťažko nájsť i v niektorých krajských mestách. Spišská Stará Ves však zažila skvelý operný večer, ktorý patril najmä Lenke Kováčikovej, ktorá sa pod profesionálnym vedením bývalej opernej speváčky Slovenského národného divadla, Jany Kočanovej, venuje tomuto žánru od detstva.
Lenka mala na javisku niekoľko hostí. Dôležitou súčasťou bola najmä Anička Lachová z Veľkej Frankovej, ktorá sa v novom akademickom roku stane poslucháčkou operného spevu na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Režisérka programu, vyššie spomínaná, pani Jana Kočanová, k tomuto výnimočnému koncertu uviedla: “V piatok 27.8. sa konal v Ateliéri Ramagu v Spišskej Starej Vsi Spevácky koncert BEL CANTO v podaní mladej talentovanej speváčky Lenky Kováčikovej a jej hudobných hostí. Diváci si na tomto koncerte vychutnali nielen krásny spev, ale aj nádherné hlasy troch interpretov prevažne klasickej hudby. V programe odzneli ukážky slovenských piesní, svetových klasických piesní z rôznych hudobných období ako baroko, klasicizmus, romantizmus a jazzové, muzikálové aj operetné melódie. V závere programu sa diváci nechali uniesť aj prekrásnymi známymi opernými áriami a nádherným duetom z opery Don Giovanni od W.A.Mozarta. Lenka Kováčiková prekvapila publikum svojim krásnym sviežim sopránom a výborne zvládnutými vysokými tónmi, ale aj hereckým prejavom a na svoj mladý vek aj výborným speváckym výrazom. Okrem klasických piesní a brilantných árií fantasticky zaspievala aj iné hudobné žánre, ako jazzovú pieseň, veľmi ťažkú pieseň z muzikálu Fantóm opery od A.L. Webera a zvládla aj náročné operetné piesne od F. Lehára a R. Straussa. Hostia programu – Anička Lachová, ktorá má pôvod vo Veľkej Frankovej, zaujala publikum tiež svojím krásnym vyzretým sopránom a tiež výberom klasických skladieb. Veľkým prekvapením večera bol pán Branislav Dudáš, ktorý si získal publikum svojim nádherným basom. Nadšené publikum odcenilo všetkých troch interpretov veľkým potleskom a vypýtalo si aj prídavok.”
Lenka Kováčiková sa po úspešnom koncerte cítila výborne. Publikum jej svoje nadšenie dalo zreteľne najavo. “Koncert som si veľmi užila. Teší ma, že som mohla spievať operné árie, či jazz i muzikál práve tu, v Ramagu Ateliéri, kde sa cítim “ako doma”. Teším sa, že som divákom mohla predviesť tento špecifický a tak krásny žáner spevu. Ďakujem pani učiteľke Kočanovej, ktorá ma nielen sprevádza celým mojim speváckym svetom, ale aj veľkou časťou prispela k príprave tohto koncertu. Ďakujem aj pánovi Čápovi, ktorý ma počas koncertu sprevádzal na klavíri a v neposlednom rade vynikajúcim spevákom Aničke, ktorú sprevádzala Sára Čopová a Braňovi, ktorý prijali moje pozvanie a zaspievali si spolu so mnou. Som veľmi šťastná a vďačná za všetky pozitívne ohlasy a gratulácie, kytice kvetov a úsmevy na tvárach hostí po koncerte. Bolo to pre mňa veľmi špeciálne, lebo to bolo doma. V sále boli nielen hostia, ktorých som nepoznala, ale aj rodina a priatelia, ktorí mi tento koncert urobili krajším a priam výnimočným. Bol to jeden z tých momentov, ktorý je neopísateľný a vyvoláva vo vás obrovský pocit šťastia. Stáť na pódiu a vidieť divákov ako tlieskajú a tešia sa spolu s vami … Nezažívam tieto momenty každý deň a o to viac si vážim, že som jeden z nich mala možnosť zažiť doma. Spev je súčasťou mňa a veľmi sa teším, že som ním mohla spríjemniť večer všetkým, ktorí si to prišli užiť s nami.”