Zrelý hudobný debut – prichádza CD Lívie Frankovskej

od | apr 20, 2023 | Aktuálne

Máte radi umné texty a podmanivú melódiu? Nádych šansónu, či pesničkársky nadhľad na veci okolo nás? Potom je pre vás nový album Lívie Frankovskej to pravé. Lívia má 30 rokov, no tvorí už viac ako polovicu svojho života. Má na konte stovku piesní, z ktorých výber ponúka na svojom prvom albume. Melódie a texty zreli roky, aby sa mohli v tejto podobe uchádzať o vašu priazeň.

Melodická hudba a texty, ktoré dávajú zmysel. Zámerom je priniesť novú autorskú hudbu, ktorá svojím charakterom prinesie zamyslenie, emóciu, ale aj nadhľad a humor. Taký má byť debut speváčky, muzikantky a herečky Lívie Frankovskej. Lívia len nedávno oslávila 30. narodeniny. Mnohé speváčky majú v tomto veku svoj debut už dávno za sebou, Lívia sa však nikam neponáhľala a príchod svojej prvotiny si tak môže viac vychutnávať. “Moje životné okolnosti a priority to zariadili tak, že prvý album vychádza až teraz. Je pravda, že prvé piesne som začala písať, keď som mala 13 rokov a za tie roky ich vzniklo viac ako 60, a teda tento album by mohol byť pokojne aj tretí či štvrtý v poradí. Písala som o svete, ktorý som vnímala svojimi dievčenskými očami, o svete, na ktorý sa pozeralo moje teenegerské ja a teraz zas používam svoju dospelácku rodičovskú optiku. Z tohto pohľadu vnímam ako pozitívum, že album dozrieval pomaly ako dobré víno a môže byť na ňom zachytené široké spektrum mojich názorov a pocitov, ktoré sa formovali v podstate celý môj život.“

Hudobné dielo a prejav autora, ktorý je zároveň interpretom svojej tvorby, je v tom lepšom prípade aj nositeľom myšlienok a posolstva. Každá z piesní Lívie má chuť o niečom rozpovedať pár viet. Jej texty nie sú plytkou prvoplánovou záležitosťou a vždy cez ne pootvára dvere do seba samej… “Mám rada, keď ide z hudby pocit a snažím sa, aby aj moje piesne boli také. Niektoré skladby sú intímne a osobné, odkrývam v nich svoje túžby, sny, strachy či detské lásky a iné sú zas veselé, energické, pozitívne, s veľkou dávkou humoru a nadsázky. Dôležité je pre mňa to, aby si každý človek, ktorý si skladby vypočuje, našiel tú svoju,  s ktorou sa stotožní a ktorá ho poteší či motivuje. Snažila som sa vybrať také piesne, aby boli textovo i melodicky čo najrozmanitejšie. Mojim osudovým nástrojom je gitara, ktorá zaznie vo väčšine piesní. Sólovou gitarou zdobí piesne fantastický gitarista a môj dlhoročný kamarát Igor Valkovský, o krásne klavírne melódie sa postaral výborný klavirista Dávid Baka a Simonka Marhefková zas obohatí album svojim pekným hlasom v obľúbenej skladbe môjho muža- Tak sa to má.” 

Lívia, ktorá pôsobí ako herečka v Divadle RAMAGU a pedagogička gitary a dramatického odboru na Základnej umeleckej škole v Spišskej Starej Vsi, skladala svoje prvé hudobné diela práve v školských laviciach, do ktorých dnes sadajú jej zverenci. Výber piesní na CD bude teda zaujímavým prierezom rôznych vekových období… “Moja prvá naozajstná pesnička s celým textom a ucelenou melódiou vznikla, keď som mala 13 rokov a volá sa Život. V tomto období som tvorila v podstate každý deň. Chodila som na gymnázium, odtiaľ poobede na ZUŠ-ku, na šach, na basketbal a večer som si sadla k počítaču a nahrávala som sa na starý mikrofón. Dokonca som prinútila mladšiu sestru Sisu, aby sa prihlásila na ZUŠ-ku na klavír, lebo mne ho rodičia nechceli kúpiť a potrebovala som ďalší nástroj, aby bol môj detský obývačkový album čo najpestrejší. Sisa to pre mňa urobila a tak ju to chytilo, že si napokon urobila celú ZUŠ-ku. Na albume teda musia byť aj skladby z tohto obdobia môjho života, ale pochopiteľne som ich vybrala len niekoľko. Konkrétne ide o pieseň Prejdi sa ulicou (vznikla, keď som mala 13 alebo 14 rokov), či pieseň Loďky (mala som 14 alebo 15 rokov). Na albume bude 14 piesní, ktoré sme vybrali zo 17-tich rokov mojej tvorby. Veľká vďaka patrí v tomto smere môjmu kamarátovi Lukášovi Marhefkovi, ktorý pozná moju tvorbu už veľmi dlho, stal sa producentom tohto projektu a pomohol mi s výberom.” 

Nahrávanie CD dnes nie je vôbec lacnota. Avšak stále je tu mnoho priateľov, ktorí pri albume pomáhajú s rôznymi vecami (foto, marketing, nahrávka, muzikanti…) a preto CD vzniká v skvelej kvalite, za prijateľnú cenu. Veľkou pomocou je priazeň fanúšikov, ktorí sa rozhodli dobrovoľne album podporiť a na internete môžu na tento účel venovať nejaké eurá a vybrať si za to darčeky, medzi ktorými je už aj nový album. Urobiť tak môžete aj vy. Stačí do mobilu naskenovať QR kód a ďalší postup je jednoduchý. Nahrávka prebehla 18.-19. 1. 2023 v RAMAGU a aktuálne prebieha postprodukcia.

Album bude dostupný na CD, ale táto forma už dnes zďaleka nie je jedinou, ako je možné hudbu šíriť. Ak ste fanúšikom aplikácií, cez ktoré počúvate hudbu, môžete sa tešiť na to, že časom nájdete album Lívie aj na obľúbených platformách. No a na programe RAMAGU ATELIÉRU už onedlho uvidíte aj samotné uvedenie, ktoré sa uskutoční v jarných mesiacoch. Zdá sa, že týmto projektom sa Lívii Frankovskej plní dlhoročný sen. “Mojim hlavným cieľom je to, aby sa moja hudba dostala k ľuďom. Mám 30 rokov a väčšina mojich detských snov sa mi už splnila- mám fantastickú rodinu, manžela, ktorý ma podporuje vo všetkom, do čoho sa pustím, nádhernú dcérku, zázemie, živím sa hudbou a divadlom, mám bohatý sociálny život, kvalitné a dlhoročné kamarátstva, jednoducho, som šťastný človek. Jediné, čo sa mi z mojich detských snov zatiaľ nesplnilo, je vydanie vlastného albumu. Vďaka ľudom, ktorých okolo seba mám, je to však teraz na dosah a ja verím, že sa to po dlhých rokoch snaženia konečne podarí. A mám ešte jeden tajný sen, ktorého naplnenie môže trvať pokojne ďalších 30 rokov, ale verím, že sa raz splní- chcem sa viesť autom, preladiť rádio a počuť z neho vlastnú pesničku (úsmev).” 

Tvár tohto projektu skvelo spolutvoria Igor Valkovský (gitara), Dávid Baka (klávesy), Adam Kuchta (nahrávka a finálny mix), Peter Gábor (aranžmány), Robo Kočan (foto), Ján Gemza (grafický dizajn obalu), Simona Marhefková (vokály), Zdenko Dudžák (asistent produkcie), Lukáš Marhefka (výkonný producent), RAMAGU, o. z. (producent projektu).