Prichádza úplná novinka – Pivo v Pieninách

od | máj 2, 2023 | Aktuálne

Do Pienin prichádza podujatie, aké tu ešte nebolo. Na jeho čele sú tri organizácie. Každá do neho prináša originálnu esenciu, know-how a to, čo ju robí originálnou (nielen) v tomto regióne. Keďže sa podujatie bude konať na jednom z najpríťažlivejších miest našich končín, teda v Kláštore kartuziánov v Červenom Kláštore, jedným z troch pilierov akcie je nezisková organizácia CYPRIÁN, n. o. Samotné spojenie kláštora a piva je z hľadiska histórie pomerne prirodzené, zvlášť v tomto čase, kedy sa remeselná výroba vlastného piva čoskoro začína aj v útrobách samotného kláštora v Pieninách. V Zamagurí sa v roku 2023 rozbieha aj malý remeselný pivovar STEAMROCK, za ktorým stojí “čerstvý” sládok Marek Halčin, rodák zo Spišskej Starej Vsi. Už samotný názov pivovaru sa nápadne podobá na pomenovanie kopca v chotári Starej Vsi a tak prezrádza niečo o koreňoch novovznikajúceho produktu. Práve STEAMROCK je ďalším dôležitým článkom a spoluzakladateľom podujatia a bude nie len jedným z prezentujúcich sa značiek, ale je aj garantom výberu ďalších remeselných pivovarov. Treticu organizátorov uzatvára RAMAGU, ktoré do hry vstupuje rovnako ako spoluzakladateľ, navyše s technicko-organizačným zabezpečením a dramaturgicko-umeleckým vkladom.

Celodenné podujatie s hudbou, ochutnávkou a nádychom histórie

Pivo v Pieninách sa uskutoční v sobotu 1. 7. 2023 na prvom nádvorí kláštora so začiatkom o 13:00. Ochutnať budete môcť niekoľko druhov čapovaných remeselných pív, k pivu si určite vychutnáte dobrý burger a deň strávite s dobrou hudbou, pretože na exteriérovom pódiu vystúpia kapely Edo Klena a Klenoty (v komornej zostave), Zajida a napokon známy slovenský herec a muzikant Ondřej Daniš. Počas dňa budú predstavené jednotlivé pivovary, pozhovárame sa so samotnými pivovarníkmi a pre účastníkov je pripravený aj šikovný systém ochutnávky pomocou zakúpených žetónov, zapožičania pohárov a ich samotného oplachu po každej degustácii. Organizátori sa v tejto veci inšpirovali pivnými festivalmi v Prahe a Košiciach, ktoré pre inšpiráciu osobne navštívili. Navyše, v prvej dekáde mája sa rozbehne predaj prémiových vstupeniek na podujatie. Tie budú obsahovať niekoľko darčekov (pohár, tašku s logom festivalu), prednostnú registráciu a tiež žetóny na ochutnávku piva. Prezradiť tiež môžeme, že podujatie predznamenáva, a v muzikantskom žargóne bude akýmsi predskokanom oficiálneho otvorenia prevádzky kláštorného pivovaru v druhej polovici mesiaca júl.    

Prezentácia remeselných pív z východného Slovenska

Pozvanie prijali dva prešovské pivovary – HejRup a Padre Brewing, potom pivovar Folkvang z Popradu a Kešov Sídliskový Pivovar z Košíc. Pivovar Steamrock zo Spišskej Starej Vsi bude mať samozrejme premiéru s pivom, ktoré minulý rok získalo ocenenie na súťaži domovaričov – 12* SESSION IPA. Pre milovníkov klasiky bude mať Marek Halčin pripravenú várku 11* ležiaku. Zvláštnu pozornosť je dobré venovať pivu, ktoré je už aj svojím názvom zásadne prepojené s kláštorom. Ide o pivo Romuald, ktoré sa čapuje v Krčme pod lipami na prvom nádvorí a je pomenované po významnom kamaldulskom rehoľníkovi. Romuald Hadbavný bol mníchom, ktorý žil v tomto kláštore v druhej polovici osemnásteho storočia. Pripisuje sa mu autorstvo prvého prekladu biblie do slovenčiny.  

V čom bude pivo na festivale iné, ako klasické ležiaky?

Vysvetľuje sládok Marek Halčin z Pivovaru Steamrock: “Hlavný rozdiel je v kvalite a štýle piva. Remeselné pivovary ponúkajú nekonečný výber pív rôznych štýlov a chutí. Bežne dostupné pivá, ktoré nám chutia najviac, sú poväčšine ležiaky plzeňského typu. Pre zvýšenie trvanlivosti takéto pivo prejde filtráciou a po naplnení do obalu aj pasterizáciou (tepelná úprava). Jeden z mojich kolegov s nadhľadom hovorí, že sú to kompóty. Remeselné pivo je čerstvé, bez ďalších úprav a preto je viac chutné. Taktiež je v tomto pive aj kopu práce a lásky k remeslu, nakoľko varne a procesy sú bežné menšie a nie plne automatizované, ako je to u veľkých pivovarov.”

Slovo o hudobných hosťoch

Na Pivo v Pieninách prídu dve kapely a jeden “džuboks”, ako si hovorí známy slovenský herec Ondřej Daniš. Prvou kapelou bude znamenitá prešovská zostava s Edom Klenom. Pivo v Pieninách poteší svojim folkovým repertoárom. Ďalšou kapelou bude ZAJIDA z Košíc, ktorá v istých obmenách funguje už od roku 1997. Pôjde o kvalitnú dávku prevažne inštrumentálnej hudby v žánre alternative-art-rock. Tretím hudobným hosťom bude už spomínaný herec Ondřej Daniš, ktorého poznáte skôr zo slovenských televíznych seriálov, ako spoza mikrofónu. Ondřej však hráva v kapele Definitívum, ktorá prináša piesne zosnulého Deža Ursínyho. V tento večer však zahrá sám, podľa vášho priania. Preto hovorí svojmu programu “džuboks”.

KÚPIŤ VIP VSTUPENKU: https://tootoot.fm/sk/events/64515dfba2ec3d0e14872f8e

FACEBOOK EVENT: https://fb.me/e/11vn2BW0F

PLAGÁT PODUJATIA: /app/uploads/A3_PVP.pdf