Divadlo DNO A ICH NO LAND V RAMAGU

od | nov 5, 2023 | Aktuálne

V SOBOTU 11. 11. 2023 UVIDÍTE DNO A ICH NO LAND.
 
 
Rok 1953. Vody Oravskej priehrady zaplavujú Oravskú kotlinu. Polovica Námestova a päť ďalších obcí zmizne pod vodou. 4000 obyvateľov je nútených presídliť sa na rôzne miesta po celom Československu. Veľkolepý plán, ktorý prežil vojnu a vojnou ťažko ranené Námestovo, ktoré prežilo Veľkolepý plán. Stálo to celé za to? Skončila pod hladinou aj naša ľudskosť, história a identita?
 
 
NO LAND je vyhliadková plavba na dno vodného diela a ľudskej duše. Opäť sa ponoríme do príbehov z lokálnej histórie a zažijeme experiment v čase i priestore. Inscenácia pracuje s dátami a archívnymi materiálmi presídľovacej komisie, výpoveďami pamätníkov relokácie, či cenným výskumným materiálom psychologičky doc. PhDr. Evy Naništovej, CSc. Celým dejom “preteká” báseň Jána Kovalika Ústianskeho – Mlyn, ktorá znie z úst rusaliek – tajomných vodných bytostí staroslovanskej mytológie. Všetky inšpiračné zdroje sú prepojené do fiktívnej kolektívnej výpovede s príznačným rukopisom a autorskou licenciou divadla dNO.
 
 
Inscenácia NO LAND získala na festivale Scénická žatva 2023 ceny za najlepšiu réžiu, najlepšiu hudbu a najlepší kolektívny herecký výkon. Vstupné: 8€